Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Autisminkirjoon kuuluvaan Aspergeriin kuuluu erilaiset erityspiireteet, kuten yli- tai aliherkkyys, tarve rutiineihin, sekä erityiset mielenkiinnon kohteet.


Itse Asperger-henkilönä koen, että on hyvin yksilöllistä, miten Asperger ilmenee, oireet ja ominaisuudet vaihtelevat hyvin paljon. Ihminen saattaa olla jostain hyvinkin kiinnostunut ja tekevä, kun taas jossain toisessa asiassa sama henkilö on hyvin kärsimätön ja keskittyminen on siinä tilanteessa vaikeaa.


Monesti Asperger-henkilöt kokevat epämieluisaksi tilanteet, joissa poiketaan rutiineista, mutta on myös tilanteita, joissa Asperger-henkilö voi olla kuin kotonaan rutiininomaisissa toimissa, sekä asioissa, mitä henkilö itse haluaa tehdä, tai jotka hän kokee mieluisaksi.


Aspergerissa ja ADHD:ssa on osin samoja piirteitä siinä, ettei keskittyminen ole aina parasta laatua. Asperger-henkilöllä voi olla vaihtelevia kiinnostuksen kohteita siinä, missä muut ihmiset pystyvät keskittymään helposti yhteen asiaan.


Asperger-henkilöllä kiinnostuksen kohteet tulevat hyvin selvästi ja nopeasti esille – itse olen kiinnostunut hyvin paljon filosofiasta sekä psykologiasta ja taloustieteistä. Saatan juuttua miettimään filosofian asioita tai talousmaailman asioita pitkäksikin aikaa. Huomaan samankaltaisia kiinnostuksen kohteita Aspergerin syndroomasta kärsiviltä kavereiltanikin. Se taas on aivan normaalia kaltaisilleni eikä se yllätä, koska se on osa kaverisuhteitamme ja itseämme.


On hyvä ymmärtää toistemme erilaisuus. Ymmärrän sen näin itsekin pidemmän kaavan kautta ajatellen. Asperger on vain osa elämää.


Itse en Aspergerista ihmeempiä perusta, kun olen itsekin Asperger-henkilö. Sitä ei itse huomaa kovin hyvin, enkä siihen huomiota keskitä. Aspergerissa on myös paljon hyvääkin, esim. se että olemme hyvin luotettavia sekä työ-, että vapaa-ajanolosuhteissa. Tämä on luontaista Asperger-henkilöille.

 

- Jani-Tapio Laaksonen -

Amppari pelkka WEB

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa