Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.
Kuva: pixabay

Notre Damen korjaamiseen on jo lahjoitettu noin 1 miljardi, sillä saisi korjattua tuon historiallisen rakennuksen hyvinkin todennäköisesti. Notre Damessa palaneet osat ovat keskikatto ja puutorni, valtaisa korjausurakka alkanee hyvin pian Pariisissa.

CNN:n mukaan palon syynä oli kunnostustyön aikaan tapahtunut sähköoikosulku. 18.4. Presidentti Emmanuel Macron Kiitti sammutustöissä olleita palomiehiä. ”Ranska ja koko maailma katsoivat meitä, ja te olitte esimerkillisiä. Olitte täydellinen esimerkki siitä, mitä meidän pitäisi olla, Macron sanaili Elysee-palatsissa” (Lähde: Yle Uutiset). Presidentti lupasi palomiehille myös kultaisen kunniamitalin osoituksena rohkeudesta ja omistautumisesta.

Ranskan kansa on varmasti hyvin suruissaan tästä palosta, onhan Notre Dame jo 850 vuotta vanha rakennus. Palon seurakusena Pariisin kävijämäärä todennäköisesti laskee, sillä Nodre Dame oli yksi myydyimmistä matkakohteista Ranskassa.

Lahjoituksia Notre Damen korjaustyötä varten on arviolta tullut miljardin euron edestä. Osa katolilaista taas on pitänyt näitä lahjoituksia tekopyhinä. On kuitenkin ymmärrettävä tämän historiallisen rakennuksen merkitys Ranskaisille, että katolilaisille.

Notre Damessa tuhoitu suurin osa keskikatosta ja keskitorni. Myös muita vahinkoja, eli savuvahinkoja tapahtui tässä palossa. Onneksi esineet kirkon holvissa säilyivät. Holvissa olleet taideteokset kärsivät vain savuvahinkoja.

Itse olen hyvin surullinen tapahtuneesta palosta, Notre Dame kuitenkin on historiallinen katedraali, ja se on monessa suhteessa itselleni historiatietoisuutta ajatellen hyvin tärkeä kohde Euroopan kulttuuri- ja rakennushistoriassa. Notre Dame on muutenkin kallisarvoisimpia kohteita, joita Eurooppaan on koskaan rakennettu.

- Jani-Tapio Laaksonen -

Amppari pelkka WEB

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa