Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Haluan jakaa iltani nuortentila Spotissa teidän kanssa.

Olen aina myöhässä Spotin aloituspalaverista, joka aloitetaan joka päivä puoli tuntia ennen kun Spotti aukeaa nuorille. Toiset ohjaajat olivat jo kerenneet lukea päiväkirjasta mitä edellisinä päivinä oli tapahtunut. Minun piti perehtyä päiväkirjamerkintöihin itse. Ehdin haukata omenan ennen kuin yksi nuori jo kömpi sisälle Spottiin raolleen jätetyn ruloportin alitse. Hän halusi tulla aikaisemmin sisään auttamaan meitä Spotin avaamisessa. Kaksi hänen kaveriaan ryömi myös sisään ja he halusivat avata portin ohjaajan avaimella sillä välin kun ensimmäinen nuori aloitteli kahvinkeittoa. Kun portti on auki, nuoria tulee sisään.

Tänään meidän neljän vakkariohjaajan lisäksi paikalla on myös Nupan uusi EVS (european voluntary service), eli vapaa-ehtoistyöntekijä Unkarista ja alaa opiskeleva työharjoittelija.

Keskiviikkoilta Spotissa etenee hyvin perinteiseen tapaan. Nuoria valuu sisään aika tasaseen tahtiin. Joillain on heti asiaa meille ohjaajille, kerrotaan päivän kuulumisia ja kysellään olisiko meidän toimistossa näkkäriä. Yksi nuori miettii miten voisi päästä meille töihin. Kerrataan hänen kanssa opiskelumahdollisuuksia ja lasketaan kuinka monen vuoden päästä hän voi hakea opiskelemaan alaa – nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi.

S1 

Nuoret ovat tulleet Spottiin pelaamaan, tapaamaan kavereitaan, moikkaamaan meitä ohjaajia, syömään näkkäriä, hengaamaan, jne.

Yhtäkkiä keskustelen minulle entuudestaan tuntemattoman nuoren kanssa rasismista. Hänellä on fiksuja ajatuksia siitä, miten harhaanjohtavasti ihmiset tekevät huomioita muista ihmisistä ihan vain ulkonäön perusteella. Hänen mielestään sana maahanmuuttaja on myös väärin ymmärretty ja hän pohtiikin, että sillä sanalla ymmärretään yleensä tarkoittettavan vain tietyisyä maista muuttaneet ihmiset. Olisihan hänkin maahanmuuttaja, jos hän muuttaisi ruotsiin. Ihanaa, että hän pölähti viereeni kertomaan näkökulmistaan!

S2 

Meidän oma nuori taiteilijamme – kenen gfaffititöitä on Spotin seinällä jo kolme – maalaili ohjaajan käden luurangoksi. Taitavaa porukkaa!

Alussa sisään kömpinyt nuori auttoi meitä koko illan ajan. Hän liimaili julisteita seinälle, keitti kahvia, tarjoili keksejä nuorten kuulemistilaisuudessa ”Keskiviikon kuulumisissa”, kävi tilaamassa kakun Spotin 4 v. synttäreitä varten, vastaili meidän pomon sähköposteihin ohjaajan sihteerinä ja vaikka mitä.

Kyselin mitä nuoret haluaisivat askarrella keskiviikkoiltaisin, jolloin itse olen vakkari-illassa. Päädyimme tekemään helmiavaimenperiä. Juttelin siinä jossain välissä myös järjestyksenvalvojan kanssa päivän tilanteesta Willassa, nuorten käyttäytymisestä tai oikeastaan käyttäytymättömyydestä ja roskaamisesta. Semmoisi puuduttavia, jokapäiväisiä aiheita meidän molempien työssä. Kuka keksisi ratkaisun tähän ongelmaan?

S3 

Pohdittiin tässä eräänä päivänä yhteisiä toimintamalleja ohjaajien toimia nuorten kanssa. Kehittelin mietelauseen, joka kuuluu näin: ”Nuorisotyötä ei voi tehdä säännöt edellä, mutta periaatteet edelle voimme tehdä työtä yhtenä rintamana!” Tuo kuva joten sopi tähän lauseeseen.

Yli 100 nuorta viihtyi tänään Spotissa. Oli kyllä ihan hauska ilta. Keskiviikot on yleensä lepposia iltoja. Ihan loppuillasta heitimme vielä ihan leikiksi loppujen, meille tosi tuttujen nuorten kanssa. Nauratti kauheasti, kun kaikki heittivät vitsiä vitsin perään!

Lopuksi, kun portti on suljettu, me kirjoitamme takahuoneessa päiväkirjaan päivän tapahtumat ja puramme kaiken, että voi taas rauhallisin mielin lähteä kotiin. Huh!

-Salla

KYNA kayta tata

Amppari pelkka WEB

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa