Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Tuli hommaksi kirjoittaa juttu blogiin ja pelkästään aiheen keksiminen aiheutti alkuun päänvaivaa! En ole koskaan tämmöisiä kirjoitellut, enkä rehellisesti ole edes paljoa blogeja lueskellut. Kun piti päättää ajankohta oman jutun julkaisulle, niin työkaveri ehdottikin juttua Kenusta! Tässä nyt siis kirjoittelee meistä *Nupalaisista Suski. Useimmat nuoret tuntevat mut varmasti Spotin nuoriso-ohjaajana. Muutama tietää, että ohjailen myös Kansainvälisyyskerhoa ja teen välillä vähän muitakin juttuja, mutta Kenu kuviot ovat kyllä varmasti valtavirralle ihan tuntematonta aluetta.

 

Siis mikä ihmeen Kenu? No kehitysvammaisten nuorten illat, joita mä vedän meidän Henna Nupan kanssa! Kerran kuussa Nuorisotalo Sillan maanantai-illat täyttyvät monen ryhmän toiminnasta saman katon alla. Silloin talosta löytyy mm. radioita tekeviä nuoria, pelitalolaisia ja warhammer -pelaajia, sekä lauma kehitysvammaisia nuoria. Tämä kaikki tapahtuu sulassa sovussa. Välillä käydään vilkuilemassa, mitä toisissa ryhmissä tapahtuu ja joskus jopa uskalletaan liittyä toisten ryhmien mukaan ja tehdään yhdessä juttuja!

 

blogi 1

 

Hyvinkään Kehitysvammaisten Tuki ry:n puheenjohtaja otti Hyvinkään Nuorisopalveluihin yhteyttä keväällä 2016 kutsuakseen nuoriso-ohjaajia yhdistyksen vanhempainiltaan. Etukäteen oli sovittu, että tarkoitus olisi keskustella kehitysvammaisten nuorten mahdollisesta osallistumisesta toimintaan nuorisotalolla. Nuoria tahdottiin saada tutustumaan toisiin nuoriin turvallisessa ympäristössä ja ehkä jopa rikkoa hieman ennakkoluuloja, niin nuorten, kuin aikuisten välillä. Vanhempainillassa esille nousi kuitenkin huoltajien pelko siitä, hyväksyvätkö muut nuoret uudet kävijät talolla. Tulimmekin yhdessä siihen tulokseen, että Kenua pidettäisiin samaan aikaan muiden kerhojen kanssa, joiden nuoria ohjaajat tunsivat entuudestaan hyvin, jolloin talossa olisi myös mun ja Henna lisäksi muita ohjaajia.

 

Hennalla oli jo ennestään kokemusta kehitysvammaistyöstä, mutta mulla ei. Olin kuitenkin käynyt vuosia sitten ala-asteeni Hyvinkäällä Hakalan koulussa, jossa toimi -ja toimii edelleen- myös kehitysvammaisille tarkoitettuja luokkia. Olin siis jo pienenä tottunut heidän erilaisuuteen –ja samanlaisuuteen-, sillä ala-asteella he ruokailivat meidän muiden kanssa samaan aikaan, näimme välituntisin ja kevät juhlat pidettiin koko koulun kesken. Muistan myös, että jokaisella luokalla oli ala-asteella mahdollisuus järjestää discoja, ja ihan yhtä lailla kaikkien luokkien järjestämissä discoissa käytiin huolimatta siitä, kuinka samanlaisia, tai erinlaisia nuoria olimmekaan keskenämme.

 

Vanhempainillassa kuulin, että kehitysvammaiset nuoret ovat nykyään usein hyvin erillään muista nuorista, niin koulussa, kuin vapaa-ajallakin. Tämä oli minusta sääli, sillä nuoriahan he ovat muiden nuorten joukossa. Menneisyydelläni Hakalan koulussa on varmasti jokin vaikutus vahvaan reaktiooni asiasta ja tahdoin heti lähteä Hennan mukaan ohjaamaan Kenua. Olisihan se mahtavaa, jos puolin ja toisin totuttaisiin olemaan yhdessä! Välillä illoissa on myös vieraillut meiltä Nuorisopalveluilta muitakin ohjaajia, joista osalla ei ole ennestään kokemusta kehitysvammaisten kanssa toimimisesta. On ollut ihanaa kuulla, kuinka alkujännityksen jälkeen he ovat todenneet, että pohjimmiltaanhan kenulaiset ovat samanlaisia nuoria omin persoonin, kuin muutkin nuoret ja kuinka positiivinen kokemus Kenussa vierailu on ollut heille.

 

Kuluneen kahden vuoden aikana Kenu illoista on tullut mulle oikeita piristysruiskeita muun työarjen keskellä. Kenulaiset lähtevät aina innolla mukaan kaikkeen, vaikka jokaisella tapaamisella meillä on aina jokin uusi teema. On mm. pelailtu konsoleilla, askarreltu vaikka ja mitä, musisoitu, ulkoiltu, värkkäilty robotteja, pidetty discoa ja piknikkiä, kokkailtu, sekä harrastettu liikuntaa Pole Fit Factory:n Akro -salissa. Meillä on monen ikäisiä kävijöitä, sillä kaikki 15 –vuotta täyttäneet itsensä nuoreksi kokevat ovat tervetulleita iltoihimme. Uudet kävijät otetaan aina lämmöllä mukaan ja jokaisen toiveita kuunnellaan jatkoa ajatellen. Tämän kevään aikana meillä on jäljellä vielä kaksi tapaamista: 8.4. ja 13.5. klo 17.30 – 19.30. Kesän olemme näillä näkymin tauolla, mutta syksyllä homma jatkuu, joten olehan kuulolla, jos tiedät, että sinä ja/tai kaverisi tahdotte mukaan. Tiedossa ensi kaudelle on jo Rytmirekan vierailu!

 

*Nupa = Nuoret kutsuvat meitä nuoriso-ohjaajia täällä Hyvinkäällä yhteisellä nimikkeellä ”Nupa”. Mistä lie alkanut ja jo meidän some profiilien nimimerkkeihin levinnyt juttu.

 

Suski/Hyvinkään Nuorisopalvelut

 

KYNA kayta tata

Amppari pelkka WEB

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa