Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Hieno perinne, nimeltä Päihdekupla, järjestettiin jälleen Hyvinkäällä. Päihdekupla on kuudesluokkalaisille suunnattu ehkäisevän päihdetyön toiminnallinen rastirata, jolla on jo monen vuoden perinne. Nuorisopalvelut aloitti toiminnan pyörittämisen 2010 -luvun alussa, mutta nyt Päihdekuplasta vastaa ansaitusti Elämäni Sankari ry, eli hyvinkääläinen ehkäisevän päihdetyön yhdistys.

Päihdekupla toteutetaan rastirata -tyylisesti, niin että sisältö on jaettu toiminnallisiin rasteihin, joita kukin järjestäjätaho vetää. Yhteistytahoina on Nuorisopalveluiden ja Elämäni Sankari ry:n lisäksi Liikuntapalvelut, seurakunnan nuorisotyö ja oppilashuolto.

Nuorisopalveluiden rastilla käsiteltiin alkoholia. Rastille oli luotu kotibileet, jossa nuoret pääsivät antamaan ohjeita bileissä oleville nuorille foorumteatterin menetelmin. Rastilla kerrattiin myös vaaranpaikat ja ohjeet humalaisen ihmisen kohtaamiseen.

P 01 

Seurakunnan rastilla aiheena on nikotiinituotteet. Ohjaajat ovat rakentaneet ison tupakan, jonka sisältä löytyy monia tupakan sisältämiä myrkkyjä. Tila, jossa rasti pidetään on vuorattu lapuilla, joissa myös myrkkyjä.

P 02 

Liikuntapalveluiden rastilla käytiin keskustelua terveistä elämäntavoista, liikunnasta, nukkumisesta ja ruokavaliosta kysymysten avulla, jotka saivat nuoret liikkumaan.

P 03 

Oppilashuollon rastilla aiheena oli ruutuaika ja some ja kuvien levittämine. Nuoret pääsivät kertomaan vaihtoehtokysymysten kautta mitä mieltä ovat.

Elämäni sankari ry:n piti huumerastin, joka sivusi myös energiajuomia. Sankarit piti myös loppupalautteen, jossa jokainen kävijä pääsi erityisten kaukosäätimien avulla kätevästi antamaan palautteen Päihdekuplasta.

P 04 

Päihdekuplan tarkoituksena on rikkoa nuorten vääristyneitä huhuja päihteistä, kuin kuplia. Suurinpana teemana on kannustaa nuoria tekemään omia päätöksiä päihteiden suhteen. Elämäni sankari ry:llä on upea musiikkivideo aiheeseen liittyen: https://youtu.be/yjAn3DKoZN4

Palautteen perusteella nuoret saivat uutta tietoa päihteistä ja rikkoivat omia ”kupliaan”. Opettajat tuovat luokkansa mielellään tapahtumaan. He pitävät tärkeänä sitä, että asioista puhutaan suoraan ja oman valinnan tärkeyttä korostetaan. Toiminnallisuutta ja avointa keskustelua arvostettiin myös.

”Kerrankin saa puhua päihteistä avoimesti ilman että opettaja alkaa ragee” – oli kuultu ryhmän seasta.

Ensi vuonna siis uudestaan!!

KYNA kayta tata

Amppari pelkka WEB

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa