Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Sunnuntaina 14.4. on taas aika viralliselle vaalipäivälle. Osa on varmasti käynytkin jo äänestämässä ennakkoon, mutta joitakin teistä asia saattaa vielä mietityttää ja osalle olla vasta tulevaisuudessa ajankohtainen pohdinta. Mietin tänään, miten nuoria kannustetaan tänä päivänä äänestämään ja miten koko vaaleista on tehty nuorille helpommin lähestyttävät.

 WhatsApp Image 2019 04 08 at 14.53.12

 

Ensimmäisenä esimerkkinä tulee mieleen Yle Kioskin uusi vaalibotti, joka on suunnattu pääosin 18-29-vuotiaille käyttäjille, jotka äänestävät ensimmäisiä kertoja. Vaalibotti on tehty chat-muotoiseksi puhekieliseksi ”keskusteluksi” ja näin eroaakin kaikista muista vaalikoneista radikaalisti. Vaalibotti käsittelee pääosin teemoja, jotka kiinnostavat nuoria, kuten; ilmastonmuutos, yhdenvertaisuus, koulutus, maahanmuutto ja päihteet. Teemat on valittu yhteistyössä Sitran ja All Youth hankkeen kanssa ja perustuvat laajoihin tutkimuksiin. Vaalibotti kertoo sinulle ”keskustelun” aikana erilaisia väittämiä ja antaa näistä väittämistä tietoa eri tavoin. Chattiin on lisätty mm. lyhyitä faktoja viestien muodossa mm. metsien hakkaamisesta, videoita esim. ilmaston lämpenemisestä, translain uudistamisesta, perustulosta. Bottia on höystetty myös muutamilla meemeillä mielenkiinnon ylläpitämiseksi täyttämisen aikana. Puolessa välissä vaalibottia, se on mahdollista keskeyttää ja nähdä ketä ehdokkaista on vastannut kysymyksiin samalla tavalla kuin sinäkin. Botin lopussa kysytään vielä, haluatko vastata muutamiin arvokysymyksiin ja selitetään minkä takia tällaisia kysymyksiä on edes lisätty.


Tästä vaalibotista on ollut paljon spekulaatioita sen johdattelevuudesta, tähän Yle Kioskin vastaava tuottaja Nora Kajantie vastaa näin: ” Videoiden tai niitä seuraavien väitteiden tarkoitus ei ole ohjata vaalibottia käyttäviä vastaamaan väitteisiin tietyllä tavalla vaan niiden avulla annetaan lisätietoa aiheesta. Vastaaja voi selkeästi olla väitteen kanssa myös täysin eri mieltä tai yksittäiseen väitteeseen vastaamisen voi halutessaan ohittaa kokonaan. Myös videot on mahdollista ohittaa mennäkseen eteenpäin vaalibotissa. Ylen tavoite on, että nuoret kokevat vaalit itselleen merkityksellisiksi ja löytävät itselleen sopivan ehdokkaan, jota äänestää. Lähdemme siitä, että nuoret aikuiset ovat fiksuja ja osaavat muodostaa mielipiteensä itse.” ( https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/03/29/yle-vastaa-kioskin-vaalibotilla-ei-johdatella-nuoria ) Vaalikoneita kannattaakin tehdä useita, koska tulokset ovat erilaisia ja väittämät saattavat muuttua vaalikoneesta riippuen, mutta tästä vaalibotista sain ainakin itselleni motivaation alkuun. Linkki vaalibottiin: https://vaalibotti.yle.fi/

 

Suurin osa nuorten innostajista on varmaankin myös some vaikuttajia. Moni somessa paljon sisältöä tuottava onkin lisännyt kuvia, videoita ja kirjoituksia eduskuntavaaleihin liittyen ja muistuttanut näissä kaikkia ihmisiä myös käyttämään äänensä. Osa ehdokkaista on myös ymmärtänyt ottaa nuoret huomioon mainostuksissaan ja lisänneet lyhyitä, ytimekkäitä ja jopa huvittavia esittelyjä itsestään. Aleksi Rantamaa, paremmin mentaalisavukkeena tunnettu tubettaja sanoi videossaan mielestäni hyvin: ”Sun äänelläs on yhtä iso merkitys kuin tasavallan presidentin äänellä!” ( https://www.youtube.com/watch?v=_uDCZVElbdE )

 

Jenna/ Hyvinkään Nuorisopalvelut

 

KYNA kayta tata

Amppari pelkka WEB

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa