Hygezine logoWeb

donthavetoB web

Huom! Sinulla on käytössäsi Internet Explorerin vanha versio. Tämä nettilehti on optimoitu Explorerin uudemmille versioille. Suosittelemme selaimen päivitystä myös tietoturvasyistä.

Tänä vuonna Hyvinkään koulujen kulttuuriseura Vilkastus järjesti jo kolmatta kertaa menestyksekkään ”Kässäriä kehiin!” – käsikirjoituskilpailun nuorille yhteistyössä Red Carpet-filmifestivaalin kanssa. Tämän vuoden voittajakäsikirjoitus oli Siiri Elomaan ”Kuka mä olen ja ajatuksiani siltä varalta, että joku sattuisi lukemaan niitä” ja se kuvattiin Red Carpet-festareilla esitettäväksi lyhytelokuvaksi heinäkuun lopulla.

Elokuva kertoo muutamia vuosia sitten kuuroutuneesta yläasteikäisestä tytöstä, Annikasta, joka purkaa ajatuksiaan päiväkirjalleen. Minulla oli kunnia päästä esittämään Annikan hahmoa tässä projektissa ja nyt avaan hieman kokemuksia siitä.

Päähenkilö Annika (Henriikka Rautanen) viittomassa. Elokuva on tekstitetty kuulo-vammaisille.

Päähenkilö Annika (Henriikka Rautanen) viittomassa. Elokuva on tekstitetty kuulo-vammaisille.

Projekti lähti omalta osaltani käyntiin, kun huomasin hakuilmoituksen Vilkastuksen Instagram-tarinassa ja ilmoitin kiinnostuksestani. Hieman myöhemmin sain kutsun castingiin eli koekuvauksiin ja siellä käytyäni jäin odottamaan vastausta roolituksesta. Vastaus tuli noin puoli viikkoa myöhemmin ja muistan tiedon saadessani olleeni metsässä lenkillä. Kun ohjaaja kertoi suunnitelleensa minua päärooliin, teki mieli itkeä onnesta. Rakastan näyttelemistä ja olin haaveillut tällaisesta tilaisuudesta vuosia.

Ennen kuvauksia kävin sovittamassa roolivaatteita vastanäyttelijäni kanssa. Mietimme sopivaa puvustusta hahmoillemme kolmin ohjaajan seurassa ja ihastuin minulle harkittuihin roolivaatevaihtoehtoihin. Olo roolivaatteissa oli aivan erilainen ja tunsin pystyväni samaistumaan hahmooni.

Annika (Henriikka Rautanen) harrastaa tanssia tyttöystävänsä Odessan (Emmi Tikkanen) kanssa. Elokuva osoittaa kuinka erilaisuuden hyväksyminen on tärkeää yhteiskunnassa.

Annika (Henriikka Rautanen) harrastaa tanssia tyttöystävänsä Odessan (Emmi Tikkanen) kanssa. Elokuva osoittaa kuinka erilaisuuden hyväksyminen on tärkeää yhteiskunnassa.

Kävin myös harjoittelemassa viittomakieltä rooliani varten. Opin sormittamaan aakkoset ja viittomaan perusasioita, kuten ”hauska tavata” ja ”minä rakastan sinua”. Myös tämä oli minulle mahtava tilaisuus, sillä olin halunnut opetella viittomakieltä jo kauan.

Itse kuvauksissa oli todella hauskaa. Fiilis oli rento ja kohtausten välissä heitettiin vitsiä sekä korjailtiin hiusten ja vaatteiden asentoja seuraavaa pätkää varten. Oli mahtavaa päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja viettämään aikaa myös vanhojen tuttujen kanssa. Koko tiimillä oli hyvä yhteishenki ja esimerkiksi parannus- tai muutosehdotusten heittäminen oli luontevaa kaikille. Mahtavaa oli myös se, että käsikirjoittaja Siiri oli itse mukana kuvauksissa ja hänen mielipiteensä huomioitiin kohtauksia hiottaessa.

Käsikirjoittaja Siiri Elomaa (eturivissä kolmas vasemmalla) on ottanut elokuvaan myös nuorille tuttuja aiheita, kuten ilmastoaktivismin.

Käsikirjoittaja Siiri Elomaa (eturivissä kolmas vasemmalla) on ottanut elokuvaan myös nuorille tuttuja aiheita, kuten ilmastoaktivismin.

Kuvausten jälkeen oli itselleni viimeisen vaiheen aika, eli voice-over äänitykset. Äänittäminen oli hauskaa, mutta toisaalta myös haastavaa, sillä kaikki tunteet piti pystyä tuomaan esille pelkällä äänellä. Tein kuitenkin parhaani siinäkin, aivan kuten kaikessa muussakin, ja uskon lopputuloksen olevan hyvä.

Kokonaisuudessaan projekti on ollut minulle ja varmasti myös muille mukana olleille unohtumaton kokemus ja odotan innolla sen ensi-iltaa, joka on 28.8.2020 klo 19 Kinomassa. Elokuva esitetään Kinomassa myös seuraavana päivänä klo 13. Näytökset ovat ilmaisia ja kaikille avoimia. Koko elokuva on tekstitetty kuulovammaisille ja se tukee kuurojen ja viittomakielen kulttuuria.

Käykää myös ihmeessä katsomassa aiempien vuosien lyhytelokuvat YouTubesta Vilkastuksen kanavalta sekä tämä elokuva, kun se sinne ilmestyy!

-Henriikka Rautanen

Amppari pelkka WEB

Lue myös

TK mediatalo - Asiakaslehti verkossa